Matematiğe Nasıl Çalışmalıyım?

Matematiğe Nasıl Çalışmalıyım?


Ön yargılardan kurtulmalıyız! 

Matematik küçük yaşlarda verilen iyi bir temelle sevilir. Fakat bu matematiğin ileri yaşlarda öğrenilemeyeceği anlamına gelmez. bu süreç ne kadar çok geciktirilirse öğrenmede o kadar  zor olacaktır. Temel problemde buradan kaynaklanmaktadır. Sen de büyük çoğunluk gibi temel bilgileri zamanında alamadıysan matematik hakkında ön yargıya kapılıp bu dersin zor olduğunu ve öğrenilemeyeceğini düşünme. Unutma ki temeli olmasa dahi matematik belli bir düzeyde herkes tarafından öğrenilebilir. Bunun için tek şart, matematiğin öğrenilebilirliğini kabul etmen ve ön yargıları bir kenara bırakmandır.

Kolaycı olmamalı, çabalamalıyız!

Matematiği öğrenmede elbette öğretmenin rolü büyüktür. Dersi sevdirmek ve belli bir düzeyde dersi işlemek öğretmenin görevidir. Fakat bu tüm sorumluluğun öğretmende olduğu anlamına gelmez. Öğretmen çoğu zaman bir yol gösterici, bir rehberdir. Her şeyi öğretmenden beklememeliyiz. Gayret etmen gerektiğini bilmelisin. Derse katılır ve kendini zorlarsan sonuca daha çabuk ulaşırsın. Aksi durumda öğretmen bağımlı olursun. Öğretmen anlatınca anlayıp kendi kendine yapamıyorsan bir sorun var demektir. Kendin çabala ve ulaşmaya çalış. Böylece anlamak ile yapmanın farkını yaşa.

Konuyu kavra, soru tiplerini tanı!

Bir problemi çözebilmek için önce o konu ve soru tipleri hakkında belli bir bilgi birikimine ihtiyacın var. O birikimi oluşturmadan soru çözmenin seni yarı yolda bırakacağını bil.

Çözümleri tekrar tekrar incele! 

Konunun kalıcı olmasını ve soru tiplerinin beyne yerleşmesini sağlamak için bol bol çözümlü örnekleri incelemelisin. Sonra cevabı kapatarak bir kez daha çöz. Bu yöntem o konu hakkında belli bir birikim kazanmanı sağlayacak ve artık başka soruları da çözebildiğini göreceksin.

Basitten karmaşığa git! 

Değişik soruları çözerken öncelikle basit sorulardan başla. Konunun bütün yönleri ile iyice pekişmesini sağla.

Pes etme! 

Bir soruyu çözemediğinde pes etme. Tekrar tekrar çözmeyi dene. Unutma ki çözüme zor ulaştığın sorular veya uğraşmana rağmen çözemediğin sorula sana daha çok şey katar. Farkında olmadan konunun genel tekrarını yapmış ve değişik durumları düşünerek bilgilerini sağlamlaştırmış olursun.

Yardım iste? 

Çözemediğin soruları arkadaşlarınla çözmeye çalış. Bu şekilde de çözemediysen öğretmene başvur. Bu çaba kendine güven duymanı sağlar. Aynı soru tipini çok kezde çözemesen yine sormalı ve çekinmemelisin. Unutma! Sen öğrenme düzeyindeki bir bireysin, öğrencisin. Sormak senin en doğal hakkın.

Öğrendiklerini pekiştir! 

Unutma, insan unutur. Konuyu yeni öğrendiysen çalışmaya ara verdiğinde kısa sürede unutacağını bil. Bu yüzden hiçbir konuyu gündeminden çıkarma. Geri besleme yaparak muhakkak konuları tekrar et.