Benim İçin Hangi Meslek Uygun?

Benim İçin Hangi Meslek Uygun?


Yeni bir kişiyle tanıştığımızda kendimizi tanıtmak için pek çok kelime sıralarız: İsmimiz, nerede oturduğumuz, bizi anlatan temel özelliklerimiz... Kendimizi tanıtırken sıraladığımız kelimelerden biri de yaptığımız meslektir.

Kendimizi tanıtırken en çok mesleğimizi ve meslekte yaptıklarımızı sıralarız kişilere. Okula giderken de "öğrenciyim" kelimesini ekleriz kendimizi anlatan cümlelere. Mesleğimiz bizim etiketimizdir.
Sahip olduğumuz mesleğin bizi yansıtması çok önemlidir. Bu yüzden ilgi, beceri ve özelliklerimize uygun meslekler seçmeliyiz. Kariyer planlamada kendini tanımak kadar meslekleri de tanımak önemlidir. Çünkü bilinçli bir mesleki karar verme için kendi özelliklerimizle mesleklerin özelliklerinin uyuşması gerekir.
Meslekleri araştırırken iş yaşamını yakından tanımak gerekir. İş dünyasının gerçekleri her gün değişiyor. Yeni meslekler ortaya çıkıyor, mesleklerin öncelikleri ve yapılan işler değişiyor. Bu yüzden meslekleri araştırırken sadece günümüzdeki durumları değil gelecekte yaşanabilecek değişimler de araştırılmalıdır.
İş yaşamında daha önce kabul gören pek çok inanış değişti. Kişisel gelişim, takım çalışması, kuruma katkı sağlayacak yeni yaratıcı projelerde yer almak önem kazandı. Bu yüzden meslekleri araştırırken yapılan görevlerde yaşanan değişimleri de araştırmalısınız.
Meslekleri araştırırken o meslekte bulunan kişilere ve uzmanlara o mesleğin 10 yıl sonraki durumu ile ilgili neler öngördüklerini sormalısınız. Çünkü tam olarak iş yaşamına atıldığınızda lise, üniversite ve staj dönemlerini tamamladıktan sonra yaklaşık 10 yıl geçmiş olacak ve bugün ile 10 yıl sonra arasında ciddi değişimler yaşanacak.
Meslekleri Araştırma:
Meslekleri araştırırken onların gerektirdiği kişisel özellikleri, becerileri ve değerleri belirlemek gerekir. Araştırma yaparken ilginizi çeken meslekler hakkında şu bilgileri öğrenmeniz yararlı olacaktır.
Bu meslekte çalışan kişilerin özellikleri
Bu meslekte çalışan kişilerin değerleri
Bu meslek için gereken beceriler
Gerekli olan eğitim
Görevler ve sorumluluklar
Çalışma koşulları (çalışma saatleri, çevre, fiziksel koşullar, stres durumu vb.)
Ortalama ücret
Terfi olanakları
Mesleğin gelecekteki durumu
İlgili diğer meslekler

Meslekleri araştırırken pek çok farklı kaynaktan yararlanabilirsiniz. Internet'te meslekleri tanıtıcı çok fazla site bulunmaktadır. Arama sitelerine araştırmak istediğiniz mesleği yazarak on-line kaynaklara ulaşabilirsiniz. Ayrıca çeşitli kuruluşların, dershanelerin, okullarında meslekleri tanıtıcı kitaplarından da faydalanabilirsiniz.
Hangi Mesleği Seçsem?
Meslek seçimi insan hayatındaki en önemli kararlardan bir tanesidir. İş yaşamına atıldıktan sonra yaşamınızın büyük bir bölümünü çalışma hayatı kaplayacak. İş hayatında mutlu olmak yaşamınızın diğer alanlarını da olumlu etkileyecek. İş hayatında mutlu ve başarılı olmanın sırrı ise mesleği sevmek. Sevmediğiniz bir derse çalışmak için ne kadar istekli olduğunuzu düşünün. Genellikle "zorunda" bırakıldığınız için çalışırsınız sevmediğiniz dersleri. Tüm iş yaşamı boyunca kendini "zorunda" hissederek çalışmak yerine zevk alarak çalışmak, mutlu bir gülümsemeyle işe gitmek istemez misiniz?

0 comments :

Yorum Gönder

Yorumunuz en kısa sürede gözden geçirilip uygun bulunması durumunda sitede yayınlanmasına izin verilecektir