Yarışan toplar

Yarışan toplar











Kinematikle ilgi güzel video anlatımlı fizik sorusu. İlk bakışta sanki toplar aynı anda karşı tarafa ulaşacakmış gibi geliyor. Ama öyle olmuyor. Önce bi izleyin bakalım.

Yoplar aynı kütle ve çapa sahip. Ortam sürtünmesiz ve toplar serbest bırakılıyor.

Evet. Neden? Bu durumu açıklaya bilirmisiniz.. Enerji korunumu havada mı kaldı? Enerji korunuyosa toplar neden aynı zamanda ulaşmıyor sağ tarafa. Biraz tartışma yaratalım :)

7 yorum :

  1. Öncelikle bundan iyi bir öss sorusu çıkar. Kafamda tasarladım bile soruyu :).
    Konu biraz tartışmalı aslında. Benim bi açıklamam var . Kimseyle tartışma fırsatı bulmadığım için kafamdaki soru benim için doğru şu anda :). Animasyonda hatalı yanlarda var. Fikirlerinizi bekliyorum...

    YanıtlaSil
  2. özlem adıyaman14/7/08

    öncelikle soruyu eksiksiz almalıyız.yani;bu toplar ve yollar özdeşmi? 2. topun bir ilk hızı varmı? sonuç olarak bu bir enerji sorusudur.fatih başarılar diliyorum arkadaşım.

    YanıtlaSil
  3. İlk yorum için öncelikle teşekkürler. Ortam sürtünmesiz yoksa hiç yorum yapamayız değilmi :) Soruyu hemen tekrar düzenliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle sorunun sergilenişinde bir hata var diyorum. Bu soru sayısal bir fizik motoru kullanılarak hazırlanmış. Yani program girilen değerlere göre veri çıkartıyor.

    2.top 2.çukura girdiği anda 1 toptan bir süre geride ilerlemeli. Neden? İkiside eşit potansiyelden düz yola iniyolar ve bu anda ikisinide yatay hız bileşenleri eşit. Ama ikinci top tam bu anda çukura girdiği için bu yatay bileşen aşğı doğru açı yaparak ilerliyor ve bu andan iti baren 2. topun yata ybileşeni potaysiyelde kazandığı hızın bileşkesi yatay bileşkesi oluyor. Dolayısı ile 1 top yatayda aynı hızla ilerlerken 2.top yatayda önce azlana bir hızla çukura giriyor. Buda 1 toptan geride hareket etmesine sebep olur. Bunu videoda gözlemleyemiyoruz. Videoyu büyüterek izlerseniz( sağ alttaki işareten yapabilirsiniz ) farkediliyor hala aynı düşeyde hareket ettikleri.

    Gelelim aklımdaki sonuca. 2. top çukurun alt kısmına ulaştığında kazanmış olduğu kinetik enerjiden dolayı bu noktada hızlı bir hareket sergiliyor. Çukurun bu kısmındaki eğimi ihmal edecek olursak bu düzlüğü ikinciden daha kısa sürede kat eder ve düşey düclemde 1 topun önüne geçer. Bu fark onu bitinci yapar.

    Aklıma takılan durum ise bu sonuç çukurdan çukura değişir. Çukur daha az derin olursa sanki bu fark azalırmış gibi geliyor. Belki gecikir bile...

    YanıtlaSil
  5. Yukarıda yazdıklarımı unutun :). Hepsi yanlış. Okadar yazmışke silmeyeyim dedim. Çözüm için kat ettğim yolun göstergesi olsun.

    Şimdi, 2.top çukura girerken yatayda kazandığı hız değişmez ve çukurda ilerlerken kinetik enerji kazanacağo için yataydaki hızıda artacaktır. Bu durumda 1.yopu yatayda sollayacaktır ve çukurun altıba doğru bu farkı artıracaktır. Çururdan tam olarak çıktığı andada girerken sahip olduğu hızla çıkacaktır. 1 topun hızı yatayda hiç değişmediği ve 2.topla bu noktada aynı hıza sahip olduğu için kaderine katlanıp sonuca 2.olarak ulaşır.Bu arada 1.top üstteki bunu belirtim :)

    E bi sorudaha geldi benim aklıma. Birisiyle araba yarışı yapacak olsak ve birisi geniş çukurlu olan 2 yol olsa sizce hangisini seçerdim dersiniz :). Benimle yarışan eleman bu tercihimden dolayı beni salak yerine koyabilir :)

    YanıtlaSil
  6. celal akar14/7/08

    bence hayret edilecek bir şey yok, ikinci yolun şekline bağlı olrak top çok daha önce bile gelebilir, enerji korunumunun ihlalli nerede ki??

    YanıtlaSil
  7. mithat akbaş21/7/08

    Yükseklik farkları aynı ise ve diğer koşullar karşı tarafta son hızlar eşit olmalı. İkinci top daha çok yol alacağından daha uzun sürede karşıya varır.

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede gözden geçirilip uygun bulunması durumunda sitede yayınlanmasına izin verilecektir